Seinäjoen museot loikkaa!

Koronavuosi 2020 vaikutti monella tavalla Seinäjoen museoiden yleisötyöhön. Museon toimipisteet olivat kiinni keväällä. Tapahtumia peruttiin yleisörajoitusten vuoksi ja näyttelytoimintaa rajoitettiin. Museon muut perustyöt jatkuivat kuitenkin koko ajan. Tästä tärkeästä, monimuotoisesta ja kiehtovasta työstä haluamme kertoa museon uudessa blogisarjassa.

Seinäjoen museoiden toiminnan voi jakaa kolmeen kokonaisuuteen: kokoelmatoimintaan, yleisötyöhön ja maakunnalliseen toimintaan. Lisäksi tarvitaan erilaisia tukipalveluita. 

Kokoelmien tallennus, luettelointi ja tutkimus luovat museotyölle perustan. Kokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksin. Yksittäisen esineen ja kuvan matka lahjoituksen vastaanotosta säilytykseen ja edelleen erilaisiin käyttötarkoituksiin on monivaiheinen. Tärkeää on tieto. Sen selvittäminen on kuin salapoliisitarina. Salaisuudet paljastuvat sekä lahjoittajan kertoman tarinan että lisätutkimusten avulla. Tietoa syvennetään edelleen siinä vaiheessa, kun kokoelmia käytetään.

Miehiä, naisia ja lapsia kokoontuneena puoliksi palaneen puurakennuksen eteen. Hevoskuormassa rakennushirsiä.
Kuva: Kauhajoen suojeluskuntalaisia ja lottia hirsikökässä (talkoissa) uutta suojeluskuntataloa varten maaliskuussa 1931. 

Osa kokoelmista on pysyvästi esillä museon perusnäyttelyissä. Toisia aineistoja käytetään vaihtuvissa näyttelyissä. Näyttelyn luominen alkaa idean ja näkökulman valinnasta. Tämän jälkeen tehdään tutkimusta, käsikirjoitetaan näyttely ja valitaan aineisto. Aineisto laitetaan esille sopivassa muodossa. Näyttelyjen yhteyteen tuotetaan oheisohjelmaa: luentoja, tapahtumia ja työpajoja sekä museo-opetustoimintaa. Eri ikä-, intressi- ja kävijäryhmät huomioidaan. Kuulostaa helpolle ja yksinkertaiselle, mutta mikään ei tapahdu itsestään. 

Koronavuoden sanotaan vauhdittaneen digiloikkaa. Digitaalisuus on otettu avuksi myös Seinäjoen museoissa. Esimerkiksi Suojeluskunta- ja lottamuseoon rakennettu Veteraanien perintö -näyttely avattiin videotervehdysten muodossa. Luentoja on striimattu. Liinamaan tupaan ja sen sisältöihin pääsee tutustumaan verkkopelin kautta. Etelä-Pohjanmaan lotat 100 vuotta -verkkonäyttely avautuu helmikuussa 2021. Toki museo on tuottanut mobiilioppaita Tarinasoitin-teknologialla jo aiempinakin vuosina. Museon erityisyytenä ovat kuitenkin aidot, konkreettiset, kolmiulotteiset esineet – jopa hajuineen ja makuineen. Ne kertovat oman aikansa esine- ja toimintaympäristöstä. Niiden kautta avautuu loputon muistojen, kokemusten ja merkitysten maailma.


Seinäjoen museoiden toiminta-alueena on Etelä-Pohjanmaa. Kokoelmia on kerätty maakunnan alueelta 1960-luvulta lähtien. Myös näyttelyt ovat esitelleet Etelä-Pohjanmaan historiaa. Olemme toimineet alueen kulttuurihistoriallisena keskusmuseona 1980-luvulta alkaen. Tämä on tarkoittanut esimerkiksi asiantuntija-avun antamista paikallismuseoille. Rakennetun kulttuuriympäristön asiantuntijatehtäviä on hoidettu vuodesta 2009. Viime vuonna työntekijäkaartimme täydentyi maakunta-arkeologilla. Nykyisin toimimme aluevastuumuseona uuden museolain mukaisesti. Vastaamme museotoiminnan edistämistehtävästä ja kulttuuriympäristötehtävästä. Molempiin tehtäviin kietoutuu monisärmäinen, erilaisia sisältöjä, toimintoja ja yhteistyötä käsittävä toiminta.

Suurikokoinen kaksikerroksinen vanha vaalea puutalo.

Kuva: Iisakki Järvenpään kotitalo Kauhavalla on sekä museo että kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus.

Museon blogisarjan käynnistää maaliskuussa maakunta-arkeologin kutkuttava tarina arkeologisen tutkimuksen historiasta Etelä-Pohjanmaalla. Tämän jälkeen jatkamme muilla museotyön osioilla. Tervetuloa mukaan museon digiloikkaan! 


Susanna Tyrväinen
museotoimenjohtaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polku historian äärelle

Vihreää Väriä -näyttely Etelä-Pohjanmaan museossa 13.10.2023 - 24.3.2024

Etelä-Pohjanmaan museon ja Törnävän kartanon rakennusten korjauksia kesällä 2023