Etelä-Pohjanmaan museon ja Törnävän kartanon rakennusten korjauksia kesällä 2023

Seinäjoella sijaitseva Etelä-Pohjanmaan museo koostuu pääsääntöisesti kahdesta museoalueesta, Törnävän kartanon alueesta ja Etelä-Pohjanmaan museon ulkomuseoalueesta. Törnävän kartanon ja ulkomuseon alueella on tänä kesällä 2023 meneillään erilaisia rakennuskorjauksia, kuten kartanon meijerin katon pesu, työntekijöiden asuinrakennusten kattojen pesu ja ulkokuistin korjaus, ruudintestausrakennuksen eli propeerin alaosan puisten ulkolistojen maalaus ja ulkomuseoon kuuluvan riihen korjaus. Seinäjoen museoihin kuuluvassa Riihimuseossa Peräseinäjoella on myös tehty korjauksia. 


Meijeri

Meijeri on rakennettu Östermyran kartanoa varten ja se on Etelä-Pohjanmaan ensimmäinen meijeri. Meijerin voita vietiin aina Venäjälle Pietariin saakka. Nyt se on museokäytössä ja siinä on Etelä-Pohjanmaan luonnosta ja geologiasta kertova näyttely. Tällä hetkellä meijerirakennus on kiinni rakennustöiden takia.

Meijerin katto pesun jälkeen ja kattotiilet tullaan ottamaan alas kokonaan ja aluskatteita korjataan vielä tänä kesänä.   

Punatulkut

Meijerin sementtikattotiilet on pesty sammalista samoin kuin työväen asuinrakennusten kattotiilet. Näitä kahta työväen asuinrakennusta kutsutaan punatulkuiksi, koska ne ovat vaaleanpunaisia. Näissä asuivat varsinkin kartanon rautaruukin sepät, jotka käyttivät kankivasaroita eri pajoissa. Nyt niissä on apteekkimuseo, pehtoorin tupa sekä kellosepän, suutarin ja räätälin verstaat. Pohjoisemman punatulkun ulkokuistin katto korjattiin ja koko kuisti maalattiin. Myös kuistin rakenteita korjattiin.

Eteläinen Punatulkku. Katto on nyt pesty.

Pohjoisen punatulkun ulkokuistin laudoituksia täytyi uusia ja myös sisällä olevia runkorakenteita
       

Pohjoisen Punatulkun ulkokuisti maalattiin.

Riihi

Riihi on rakennettu 1870-luvulla Pajukosken taloon Seinäjoen Törnävällä. Rakennus on tyypillinen eteläpohjalainen suurehkon talon riihi. Siihen kuuluvat riihi, keskellä oleva luuva eli puimahuone sekä toinen riihi, joka alun perin lienee ollut olkilato. Riiheen tehdään uusi pärekatto, olkiladon pohja uusitaan kokonaan ja keskiseinä suoristetaan.   

 

Riihen toisesta päästä, niin sanotusta olkiladosta, tuli melkein kontti täyteen olkia.
    

Riihen pohjoispäässä olevaa osaa kutsutaan olkiladoksi mutta alun perin sekin on ollut seinistä päätellen riihi. Vanhan lattian purkamisen jälkeen alle laitettiin lisää kiviä, ja niitä saatiin katkaisemalla vanhoista kivistä pala pois.

Ensin porataan kiveen reikä ja sitten siihen asetellaan kiila, jota hakataan pienellä moukarilla niin kauan, että kivi katkeaa.

Riihen lattia purettiin, alusta puhdistettiin ja tilalle tuli uudet niskahirret. Uusi lankkulattia tulee tänä kesänä.


Riihen takaseinään vaihdettiin hirsiä.


Pärekatto kolminkertaisesta kuusipäreestä.

Tätä kirjoitettaessa riihen katto on tehtynä reilusti yli puolen välin. Katto tehdään kolminkertaisesta kuusipäreestä ja päre on noin 40 senttimetriä pitkä. Perinteen mukaan päre on 41,5 senttiä pitkä, eikä kukaan osaa sanoa, mistä se puoli senttiä tulee.

Kauppapuori

Kauppapuori on alunperin ollut Matti Hallilan kauppa lähellä Törnävän nykyistä valoristeystä. Rakennuksessa on aikoinaan ollut myös kirjakauppa ja Kansallispankki eli KOP. Pankki siirtyi muualle ja rakennus purettiin ja siirrettiin museoalueelle 1970-luvun alussa. 


Kauppapuodin katon toinen puoli valmistumassa.

Kauppapuodin kattoon laitettiin ensin alushuopa poikittain, ja sen päälle rakennettiin kolmiorimahuopakatto. Kolmiorimojen päälle laitettiin huopakaistale, joka naulataan kiinni huopakattonauloilla.


Kauppapuodin huopakatto valmiina. Räystäslistat on vielä maalaamatta.


Riihen takana on niinkutsuttu hevoskierto, jolla tuotettiin pyörivää liikettä eri tarkoituksiin. Riihessä sitä on käytetty lähinnä puimakoneen käyttämiseen. Hevoskierrossa hevonen pyörittää puisen aisan avulla suurta ratastoa, jonka avulla saadaan poikittain olevaan hirteen pyörivä liike. Poikittainen hirsi menee riihen sisälle, jossa erilaisten hihnapyörien ja lattaremmien avulla saatiin hirren pyörivä liike siirrettyä puimakoneeseen.

Hevoskierron katto vaati monimutkaisia pohjatöitä.

Hevoskierron katto tulee kolminkertaisesta kuusipäreestä. Hankalin osa on katon pääty, joka tässä hevoskierrossa on puolipyöreä.

Korjaukset jatkuvat kesän ajan ja seuraavista kohteista kerromme myöhemmin. 

teksti: Markku Honkola




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polku historian äärelle

Vihreää Väriä -näyttely Etelä-Pohjanmaan museossa 13.10.2023 - 24.3.2024