Museomestarin ensimmäinen vuosi

Aloitin kotikaupunkini museossa museomestarina reilu vuosi sitten. Uuden aloittamiseen liittyy aina oma jännityksensä, kun vanhat rutiinit muuttuvat ja tutut työkaverit vaihtuvat uusiin. Ensimmäisinä päivinä informaatiota tulee runsaasti ja kynä sauhuaa muistiinpanoja tehdessä.

Museokävijänä Etelä-Pohjanmaan museo ja Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museo olivat minulle jo ennestään tuttuja, mutta museoalalla työskennelleenä tiesin, että kulisseissa työskentelee joka päivä joukko ammattilaisia, ja työtä tehdään paljon museokävijän lyhyen kokemuksen eteen.  

Pienemmästä museosta tänne siirtyminen oli huimaava kokemus. Seinäjoen museoilla on useiden toimipisteiden lisäksi myös useita varasto- ja arkistotiloja ympäri kaupunkia. Aluksi tuntui, etten millään tule muistamaan kaikkia kiinteistöjä ja niiden ominaispiirteitä: 

-Pitikö tätä ovea työntää vai nostaa, että lukon saa kiinni? Kenelle tästä ongelmasta pitää soittaa?

Museomestarin toimenkuvaan museossamme kuuluu näyttelyiden tekninen toteuttaminen, kokoelmanhallintaan osallistuminen, kiinteistönhoidon töitä, ja lisäksi Törnävän ulkomuseoalueen kiinteistöjen konservointi- ja restaurointityöt. 

Puurakenteista kattoa puhdistetaan paineilmalla
Kytötuvan malkakaton puhdistusta kesällä 2021. Kuva: Seinäjoen museot.

Työpaikan vaihtaminen osui aikaan, jolloin museolla tapahtuu paljon. Pääsin heti rakentamaan uutta näyttelyä Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolle, suunnittelemaan uutta museokeskus Tiklasta ja kokoelmakeskusta, sekä siihen liittyvää esineiden siirtoa. Lisäksi museokohteidemme määrä kasvoi yhdellä, kun Sairaalamuseo siirtyi Seinäjoen museoiden hallintaan.

Punaisia puisia aittoja rivissä nurmikentän laidalla
Ulkomuseoalueen aitat ja muut rakennukset kaipaavat jatkuvaa huolenpitoa. Kuva: Seinäjoen museot. 

Toisin sanoen ensimmäinen vuoteni Seinäjoen museoiden palveluksessa oli vähintäänkin vauhdikas. Olen oppinut paljon ja kehittynyt myös ammatillisesti. Olen vuoden aikana pyrkinyt sopeutumaan työpaikkani työkulttuuriin ja toimintatapoihin, ja siinä olen mielestäni onnistunut. Edelleen joka päivä opin uutta, eikä ikinä aamulla tiedä mitä päivä tuo tullessaan. Mutta ainakaan kukaan ei voi haukkua työpaikkaani tylsäksi. 

Heidi Lappalainen 

museomestari


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polku historian äärelle

Vihreää Väriä -näyttely Etelä-Pohjanmaan museossa 13.10.2023 - 24.3.2024

Etelä-Pohjanmaan museon ja Törnävän kartanon rakennusten korjauksia kesällä 2023