Matkalla kohti sotahistoriallista matkaopasta

Etelä-Pohjanmaan sotahistoriallisen matkailureitin suunnitteli ja toteutti vuonna 2022 Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museon kesätyöntekijä, FM Juho Pyykkö. Opas julkaistaan kesän 2023 korvalla, hyvien retkeilykelien koittaessa. Oppaan löydät osoitteesta https://tarinasoitin.fi/epsotahistoriamatkalla.

Näin Juho kertoo työstään oppaan parissa:

Sain tehtäväkseni koota sotahistoriallisen matkailureitin, josta tulikin lopulta pieni matkaopas. En ole kotoisin Etelä-Pohjanmaalta, joten en tiennyt mitään alueen paikallishistoriasta, minkä vuoksi en tiennyt mitään myöskään alueen sotahistoriasta. Kuitenkin armottoman googlettamisen ja kirjojen lukemisen ansiosta alkoivat oppaan sotahistorialliset kohteet hahmottua. Kohteiksi valikoitui mielenkiintoisia paikkoja ja museoita Etelä-Pohjanmaalta. Ne kaikki liittyivät tavalla tai toisella historian saatossa käytyihin sotiin tai kahakoihin. Matkaoppaassa on lisäksi maanpuolustukseen liittyviä kohteita, kuten esimerkiksi suojeluskunta- ja jääkäritoimintaan liittyviä paikkoja. 

Nettisivujen tekemisen jälkeen oli aika mennä paikan päälle ottamaan kuvia kohteista sekä tutustumaan niihin. Heräsi idea, olisiko mahdollista tehdä muutamasta paikasta esittelyvideo. En ollut varma, oliko idea hyvä, mutta lähiesimieheni tuki ajatusta. Videoiden kuvaamiseen ryhtyi retkeilyyn keskittyvää Youtube-kanavaa ylläpitävä tuttuni. Kiersimme hänen kanssaan tutustumassa ja kuvaamassa paikkoja niin paljon, kuin vain parin päivän aikana ehdimme. Muutaman videon lisäksi kohteista saatiin myös upeita ilmakuvia dronen avulla.

Varsinkin kaksi matkakohdetta jäi erityisesti mieleen kohteisiin tutustuttaessa. Menkijärven sotaperinnealueen juoksuhauta-alue oli todella näyttävä ja juoksuhaudoissa oli paljon tutkimista yhdessä panssarivaunujen ja tykkien ohella. Sotaperinnealueella ja sen viereisellä uimapaikalla ja lentokentällä voisi hyvinkin kuvitella viettävän kesäpäivän, jos toisenkin.

Menkijärven sotaperinnealueen juoksuhauta-alueella on paljon tutkittavaa.


Toinen mieleenpainuva kohde oli Loukajanvuoren näköalatorni Kurikassa. Vaikka on historiallisesti kiinnostavaa, että vuorella ovat aikoinaan suojeluskuntapojat leikkineet maastoleikkejä, niin itse näköalatornista avautuva maisema oli todella upea. Tuntui, että tornilta näki aina Seinäjoelle asti!

Emme ehtineet kuvauspäivien aikana käydä kuvaamassa kaikkia kohteita. Nähtävyyksien parissa työskentelevät ihmiset olivat erittäin avuliaita ja lähettivät minulle kuvia kohteista osaksi matkaopasta. Ilman kohteissa työskentelevien apua olisi matkaopas jäänyt hieman köyhäksi kuvien osalta. Isot kiitokset kaikille kuvia matkaoppaaseen lähettäneille.

Kuvien ja tekstien latauduttua nettisivulle, oli matkaopas vihdoin valmis. Matkaoppaan teossa tarvittiin paljon muiden museontyöntekijöiden apua, aina oikolukijan ja Youtube-tilin hallinnoinnin väliltä yleiseen neuvojen antajaan asti. Kiitos paljon kaikille, jotka ovat oppaan teossa auttaneet. 

Kesätyöni Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -museolla alkaa olla pikkuhiljaa ohi kesän taittuessa syksyn puolelle. Kiitos kaikille Seinäjoen museoiden työntekijöille kivasta kesästä! 😊


Juho Pyykkö


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polku historian äärelle

Vihreää Väriä -näyttely Etelä-Pohjanmaan museossa 13.10.2023 - 24.3.2024

Etelä-Pohjanmaan museon ja Törnävän kartanon rakennusten korjauksia kesällä 2023